GimmeShelter steunt daklozenshelter Victor 4

Een passie om te dienen

Haiyet Benabid coördineert de nachtopvang Victor 4. Als een kind van de middenstand wilde ze niet op de successen van haar ouders teren, maar zelf voldoening zoeken in het leven. Ze maakte 18 jaar geleden een ingrijpende levenswending en begon zich in te zetten voor daklozen.

In een oud kantoorgebouw vangt Haiyet met haar team elke nacht gemiddeld 56 mensen op, tijdens de winter loopt dat aantal op tot zelfs 170.

Mannen en vrouwen slapen gescheiden, maar liggen toch al snel met 12 op een kamer, neus aan neus; van privacy is dus niet veel sprake. Voor gezinnen met jonge kinderen zijn er een vijftal kleine studio’s. Haiyet vindt het belangrijk dat zij de mogelijkheid hebben om een beetje op zichzelf te leven. De ouders maken zich al de hele dag druk over de veiligheid van hun kinderen. Het is belangrijk dat ze zich in Victor 4 ook even kunnen ontspannen.

In de daklozenshelter Victor4 krijgen mensen een bed, een maaltijd en de kans om te douchen en kleren te wassen. Ze krijgen ook de mogelijkheid om even te bekomen. Zo is er bijvoorbeeld een filmzaaltje ingericht met gezellige oude zetels. Haiyet gelooft niet enkel in een “bed-bad-brood-benadering”, maar wil mensen ook enigszins comfort bieden, hen helpen hun leven terug in orde te krijgen.

Victor 4 is een veilige haven voor daklozen, maar het is niet de bedoeling dat ze er aan wennen

“Wij zorgen hier voor de mensen, en het beetje luxe dat we aan hen kunnen bieden, geven we graag. Maar we willen wel dat de mensen hier terug een dak boven hun hoofd krijgen. We werken mee aan hun integratie in de maatschappij. Onze daklozen mogen niet bij de pakken blijven zitten.”

Huislijkheid

Veel daklozen hebben een slechte relatie met hun ouders, en krijgen meer steun van hun grootouders. Wanneer die wegvallen, vallen daklozen vaak in een diepe put. Haiyet wil daarom in Victor 4 een huiselijkheid creëren die een bommagevoel oproept; meubels die doen denken aan de woonkamer van oma. Daarom rekent ze ook op giften van anderen, want ondanks de steun van de overheid blijft het een hele klus om nacht na nacht te zorgen voor het steeds groeiende aantal daklozen. Dit jaar is de opvang voor het eerst ook tijdens de zomermaanden open, iets dat Haiyet alleen maar toejuicht: “Ook tijdens de zomer hebben daklozen geen slaapplaats en amper iets te eten, het is een continu probleem en niet iets dat overwaait met het mooie weer.”

Onze steunprojecten voor Victor 4

  • Industriële keuken voor Victor 4 (25 000 Euro) 80% 80%
  • Organisatie kerstmarkt 17/12 100% 100%
  • 250 winterjassen 100% 100%
  • 250 sets thermisch ondergoed 100% 100%
  • 250 sets handschoenen 100% 100%
  • Nieuwe ijskast voor zomeropvang 100% 100%
  • Droogkast 100% 100%
  • 200 thermische t-shirts, 10 sweaters en 40 sjaals (Dank u Sportevents.be) 100% 100%

Ik zie jongeren die niet functioneerden in hun nieuw samengesteld gezin, vrouwen die werden geslagen door hun man en middenstanders die failliet zijn gegaan. Er is altijd sprake van een waarom. Daklozen zijn ook maar gewone mensen, net zoals politiekers. Sommigen hebben alleen een paar keer te veel pech in hun leven. Haiyet Benabid

Financiering

Victor 4 krijgt financiering van de Stad Antwerpen en ondersteuning van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), een organisatie die mensen bijstaat in het benutten van hun basisrechten. Zij zorgen er voor dat er elke avond een maaltijd op tafel staat, bereid in een sociaal restaurant. Ook de huur van het gebouw wordt voorzien. Voor Haiyet is het echter belangrijk dat mensen iets meer krijgen dan het pure minimum: “Een beetje welvaart zoals een deftige zetel om op te zitten, een jas zonder gaten, … dat helpt het eigenbeeld van de daklozen op te krikken, en zorgt voor dat broodnodige duwtje in de rug.” GimmeShelter wil precies dat duwtje zijn, de frisse wind die het verschil kan maken.

Blijf niet hangen in apathie. Onderneem mee actie. Het is dringend. Alle hulp is welkom.